SPESIAL VLIES

Her finner du et bredt utvalg spesialprodukter av vlies som kan brukes til forskjellige formål.

Spesial vlies
OK Nullstill Filtrer etter Nullstill
valgte pris
Gå til toppen
3 produkter vises av 3 i alt
Sortering
3 produkter vises av 3 i alt
Sortering

Spesial vlies – bruk riktig vlieseline

Vlies er stoffet vi gjerne bruker til å stive opp det vi syr. For å uttale ordet riktig må vi vite at betegnelsen er tysk. Du skal altså si «fliis» når du spør etter det i butikken. Opprinnelig er vlies en forkortelse for vlieseline, eller vlieselin, som ble produsert av et tysk selskap med dette navnet.

Vlies brukes på innsiden av plagget vi jobber med, der det er behov for en avstiving. Det er utstyrt med lim på den ene siden slik at du skal kunne feste det med et strykejern. Det er mye enklere enn å sy det på, og har du gjort det riktig fungerer det også mye bedre.

Men det er også viktig å bruke den typen vlies som passer best til det stoffet eller formålet det skal brukes. Det er forskjellige stivhetsgrader og litt forskjellige metoder for påliming. Det skal for eksempel ikke være så kraftig at skimtes fra utsiden. Det er derfor vi har så mange forskjellige typer spesial vlies her på denne siden. Noen ganger bør du også prøve deg litt frem før du tar en beslutning om hvilken vlies du vil bruke.

Forskjellige vlies

Vi kan grovsortere i tre typer vlies.

Det er først det vi kaller punktvlies. Det er best til lette stoffer som du gjerne vil stramme litt opp uten at det mister den fine konsistensen.

Trådvlies brukes til litt mer robuste stoffer eller kraftigere metervare. Det kan være til belegg på jakker eller frakker, eller til opplegg eller forming av krager.

Så har vi de helt stive vlies. Det er der det skal være helt stivt, som bukselinninger eller liknende.

Når du påfører vlies

Vlies festes som nevnt ved at det limes fast. Det gjøres ved oppvarming, og det bruker du strykejernet til. Da stryker du det glatt og fint inntil stoffet.

Det er selvsagt kun den ene siden som er dekket med lim. Det er ikke alltid like synlig, så du bør forsikre deg om at du ikke varmer det opp fra limsiden. På mørke stoffer vil du se lim-nuppene, eller du kan føle dem med fingrene.

Du kan også teste det ut før du starter for alvor. Ha et belegg mellom vliesen og strykejernet, Da unngår du at det i verste fall fester seg til jernet. Og det blir tydelig hvilken side som skal limes.

Men punktvlies skal du bruke tørr varme, altså ikke damp. Med et varmt jern trykker du godt ned 8-10 sekunder før du du beveger det videre.

Trådvlies trenger derimot fuktighet. Spray på litt vann, eller bruk strykejern med damp.

Vlies og andre typer innlegg fra STOFF & STIL

Noen ganger er det vlies for avstiving, andre ganger er det vatt for større mykhet og bedre varme. Vi har alle typer innlegg du trenger til prosjektet ditt. Les mer om de forskjellige typene her.


Soft vlies: Et lett innlegg som brukes til små deler på bluser, kjoler, jakker og lignende av lett stoff.

Lett vlies, Freudenberg: Et innlegg som brukes til meget lette og tynne stoff i for eksempel bluser og kjoler.

Stretch-vlies: Et spesialinnlegg som brukes til små deler på bluser, kjoler og lignende av stretchstoff som jersey og lignende.

Thermo isolering: Mellomfór av superfine fibre med høy isoleringsevne. Brukes til vester, jakker, vinterdresser, skibukser og lignende.

Volumvlies: Brukes til dekorativt håndarbeid som veggtepper, brødkurver, servietter, quilting og patchwork, samt til klær for å fremheve søm og andre kreative ideer.

Vildona, Freudenberg: Vildona er et meget kraftig innlegg som brukes til vesker, belter, hatter og annet hobbyarbeid.

Vliesofix (Freudenberg): Spesielt velegnet til applikasjon siden vliesofix kleber på begge sider.

Rive-vlies: Brukes til alle former for broderi og applikasjon, samt til å lage quilt- og patchworkmønstre til alle slags stoff. Også velegnet til å stabilisere knappehull i lette stoff og jerseyvarer. KAN RIVES.
​​​​​​​

Quiltet-vlies, Freudenberg: En lett volumvlies med strykeside i kvadrater. Fungerer som sømlinje, og gjør det lett å quilte.

Thermolam: Brukes som isoleringsmaterial i tevarmere, eggevarmere og lignende.

Vliesofix, Freudenberg: Dobbeltsidig til applikasjoner, hobbyarbeid, lapper og lignende. Brukes på alle slags stoff, bast, papp og også på skinn ved lave temperaturer.

Solvy, vannløselig stabilisator: Solvy kan brukes ved overføring av en tegning eller et mønster, samt ved applikasjoner når emnet er veldig tynt eller lite.

Soluvlies, Freudenberg, vannløselig: Broderivlies til maskinbrodering samt nye kreative teknikker, løses opp i kaldt vann.

Vlieseline med kuber, Freudenberg: Patchwork-innlegg med trykte felt på 1 x 1 cm. Kan brukes til alle slags tekstiler.