Symaskiner & overlock

BERNINA symaskiner har blitt produsert i over 120 år. Med sin holdbarhet og sveitsiske presisjon er BERNINA en av verdens ledende symaskinprodusenter.

Symaskiner & overlock
OK Nullstill Filtrer etter Nullstill
valgte pris
Gå til toppen
9 produkter vises av 9 i alt
Sortering
9 produkter vises av 9 i alt
Sortering


Overlock symaskin

Du har en symaskin, men har du en overlock? En overlock symaskin kan nemlig gjøre ting en ordinær symaskin ikke kan, og er til overmål effektiv og arbeidssparende til sine formål. Du vil fort merke det på resultatene, både når det gjelder tidsbruken og kvaliteten. Har du først lært deg å bruke en overlock, kan det bli vanskelig å klare seg uten.

Vi på STOFF & STIL vil fremheve følgende når det gjelder fordeler og muligheter med en overlock:

  • Raskt og effektivt med flere funksjoner på samme tid
  • Gir profesjonelt resultat
  • Ideelt til stretch-stoffer og tynne stoffer som silke og chiffon
  • Kan bruke opptil fire tråder på en gang
  • Mange spennende funksjoner

Fire tråder

Ved å bruke fire tråder på en gang får du den beste effekten når du har to stoffer du skal sy sammen. Det gir et solid og varig resultat. Fire tråder gjør det vel omlag fire ganger mer holdbart enn bare én tråd.

Du kan også velge å bruke to eller tre tråder når du jobber med overlocken, som når du kaster over råkanter i det samme stoffet (legger en brett på baksiden), før du syr dem sammen. Med en vanlig symaskin vil du sikksakke sømmen, men det ser mye mer profesjonelt ut når du bruker flertrådfunksjonen på overlocken.

En overlock kan gjøre tre ting på en gang.

Her er vi kanskje i kjernen av overlock-maskinens funksjon. Den renskjærer stoffet, kaster over og syr sammen på samme tid. Dette er operasjoner du måtte foreta enkeltvis på en symaskin. Dessuten måtte du ha jobbet mer for å sikre at stoffet ikke raknet før du sydde det sammen.

Med en overlock blir du med andre ord mer effektiv. Du sparer tid, og produserer mer.

Perfekt til elastiske stoffer

Det er mange plagg og stoffer som skal ha evnen til å strekke seg.  Barneklær er et godt eksempel. Hvis plagget utvider seg i takt med at barnet blir større, kan dere bruke det lenger. Fra et økonomisk synspunkt er det også et poeng å vedlikeholde plagget til det definitivt er fravokst. Da må det noen ganger nål og tråd til. Det kan også være at det må justeres for å tilpasses nestemann.

Mange klær for sport og fysiske aktiviteter er ettersittende. Det betyr at de er laget i et stretch-stoff. Det kan også være mammaklær, badetøy eller undertøy.

Sømmen du lager med en overlock er spesielt egnet til å tåle mye stretch, og er vel det foretrukne arbeidsredskapet her.

Og hvis du for eksempel bruker flatlocksøm med overlocken, vil den legge seg helt jevnt med plagget. Det gjelder innvendig og utvendig. Det betyr at det er like glatt og fint utenpå, og helt fri for irritasjonsmomenter inni.

Overlock til tynne stoffer

Stoffer som silke og chiffon kan vær en utfordring å sy i. Sømmen skal jo helst ikke bli for synlig. Overlockmaskin kan imidlertid hjelpe deg til å få de pene avslutningene og oppleggene du ønsker på de aller mest florlette stoffene.

Funksjonen du bruker til dette på overlocken er en rullefall-søm. Denne er fin som avslutning for alle typer tynne og mellomtykke stoffer.

Forskjellen på en overlock og en vanlig symaskin

Bortsett fra bruken av nål og tråd, er en overlock ganske så forskjellig fra en symaskin. Pedalen er riktignok på plass, slik at de utseendemessig har noen likhetspunkter. Den letteste måten å vise hva ulikhetene består av, er å kikke på funksjonene.

Overlocken gir nemlig muligheter som ikke er til stede med den gamle symaskinen, med en kapasitet for bruk av inntil fire tråder. Som nevnt over er overlocken det foretrukne valget når to stoffer skal sys sammen. To- eller tretrådsømmer er ideelt når du kanter råkanter.

Den gamle symaskinen er best på vanlig søm. Det inkluderer arbeidsoppgaver som å lage knappehull, sy i knapper og glidelåser, sy på pyntebånd, navnelapper eller pyntesøm, samt foreta stikninger og rynkesøm

Om du skal velge mellom disse to, vil de fleste som har erfaringer med både overlock og symaskin si ”Begge deler, takk”. Men det kommer selvfølgelig an på hvilke funksjoner du er ute etter. De ulike modellene, det gjelder begge maskinene, har et spenn av funksjoner hvor noen kanskje passer best for deg. Men hvis du syr i stor stil eller ønsker å utvide handlingsområdet til hobbyen din, er det must å ha dem tilgjengelig begge to.

Vedlikehold av en overlock

Her er det ikke noen prinsipiell forskjell mellom den vanlige symaskinen og overlocken. Begge trenger det samme stellet og vedlikeholdet. Det omfatter smøring, rensing og riktig justering.

Hvor ofte og hvor mye du skal smøre maskinen, avhenger hvor ofte du bruker den og også hvilken modell du har. Du vil få god veiledning ved å lese manualen som følger med.

Som en rettesnor kan vi si at ved vanlig bruk bør den smøres en gang i uka. Ved kontinuerlig bruk, er det lurt å gi den litt olje etter ti timer.

Knivene er en del som må skiftes med tids bruk. Det bør gjerne vurderes etter to til tre år. Når det gjelder disse, er det også svært viktig at de ikke kommer i kontakt med nålene.

Selv om du er flink til å smøre, er det imidlertid ikke overalt du kommer til. Det gjelder spesielt alle de innvendige delene. Du kan med fordel ta med maskinen til service en gang i året. Da vil de åpne maskinen, støvsuge den innvendig og blåse den ren, før alle bevegelige deler smøres.

Bernina – blant de beste overlock-produsentene

Bernina er produsenten av symaskiner og overlock maskiner du kan kjøpe fra STOFF & STIL. Med sveitsisk presisjon har de jobbet med dette i over hundre år, gjennom stadige nyvinninger og forbedringer. Gründeren Karl Friedrich Gegat sto for konstruksjonen av verdens første hullsøm symaskin i 1893, et vidunder som klarte 100 sting i minuttet.

I dag er de fortsatt ledende på markedet. De har ikke sittet og ventet på dataalderen, men tatt føringen med alle de nye mulighetene som ligger i det.

Overlock-maskinen kjøper du hos STOFF & STIL

Det er hos STOFF & STIL du finner alt det andre du trenger til hobbyen din. Det skulle bare mangle at vi ikke også kan tilby deg de beste symaskinene og overlock-maskinene på markedet.

Hvis du lurer på hva slags maskin du trenger til hvilke oppgaver, kan du ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne.